Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zit je op de website van de verzekeraar of op een nepwebsite?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

Persoonsgegevens zijn geld waard. Dus vissen cybercriminelen online naar nuttige data. Dat doen ze via nepsites die bijvoorbeeld lijken op de website van verzekeraar. Wees gerust, via Poliswijzer.nl kom je altijd op de echte website van de verzekeraars terecht. Maar hoe herken je onbetrouwbare websites?

Websites met de naam van een verzekeraar lijken vertrouwd, maar soms zijn het nepsites. Bij de malafide websites wordt gebruikgemaakt van zogeheten typodomeinnamen. Dit zijn domeinnamen die sterk lijken op de naam van een bedrijf of merk, maar dan met één of meer tikfouten. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is de beheerder van het .nl-domein. Online kun je opvragen wie de eigenaar van een website is met ‘.nl’. Dit kan op de website van SIDN. Op deze manier kun je achterhalen wie er achter een website zit.

Zit je echt op de website van de verzekeraar?

De stichting heeft bijna 15.000 domeinnamen in kaart gebracht die erg lijken op een merk van één van de verzekeraars.  De helft hiervan zijn normale websites, bijvoorbeeld vvgz.nl van Voetbal Vereniging Gelukvogels Zwijndrecht. In 3% van de gevallen lijkt het te gaan om phishingsites (451 domeinnamen). De rest zijn websites die eventueel meeliften op de naam, maar niet met slechte bedoelingen. Uit voorzorg moet je altijd de domeinnaam controleren. 

Criminelen zijn creatief

Ga niet naar een website waar de naam van de verzekeraar een onderdeel is van de domeinnaam. Voor FBTO ga je naar FBTO.nl en niet naar FBTOmail.nl. Ook maken criminelen vaak gebruik van typefouten. Het lijkt de naam van een verzekeraar, maar het tegendeel is waar. Bijvoorbeeld met FBT0.nl en 0NVZ.nl lijkt niets mee aan de hand, maar de hoofdletter “O” is wel vervangen door een nul (0). Optisch lijkt het gelijk, maar dat is het niet. Wees dus altijd alert, want criminelen zijn creatief. Typ bij voorkeur zelf de domeinnaam van de verzekeraar in.

Tips om te voorkomen dat jouw gegevens in verkeerde handen komen:

  • Let op het groene slotje voor de naam van de website van de verzekeraar. 
  • Log pas in als je zeker weet dat je echt op de website van de verzekeraar zit;
  • Werk met een app van de verzekeraar; dat is veiliger;
  • Wees extra kritisch als je met je DigID moet inloggen. Deze combinatie van naam en wachtwoord moet echt niet in verkeerde handen komen. Controleer de website eerst extra goed voordat je inlogt.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: zondag 29 december 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 433
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie