Zorgpremie maximaal met 10 procent omhoog?
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Update: Het eigen risico is gelijk gebleven. Kijk hier voor de veranderingen in de zorgpremies.
Het klachteninstituut Kifid vindt een premieverhoging van meer dan 10% onredelijk. Wie niet! Dit is een uitspraak van het instituut over een forse premieverhoging bij schadeverzekeringen. Als de premie voor de zorgverzekering meer dan 10% omhoog gaat, mag de verzekeraar de verzekering niet stilzwijgend verlengen. Of gaat de uitspraak niet op voor zorgverzekeringen?
Even terug naar de oorsprong van het probleem. Het Kifid werd ingeschakeld om te oordelen over een premieverhoging van 20% en 173% inzake twee schadeverzekeringen. De vraag was…mag dat zomaar? Het klachteninstituut is van mening dat het niet mag. Bij het verhogen met meer dan 10% wordt de verzekering gezien als een voorstel voor een nieuwe verzekering. De verzekeringsnemer moet expliciet akkoord geven om de verzekering voort te kunnen zetten.
Vertaald naar de zorgverzekering
Stel, jouw verzekeraar verhoogt de premie voor de zorgverzekering met 12%. Dit mogen ze niet zomaar doorvoeren (volgens het Kifid), want jij moet nadrukkelijk toestemming geven. Je staat eigenlijk op dat moment op het punt om je huidige verzekering te verlengen. Zou je gaan voor de “nieuwe” zorgverzekering met de hogere premie, of ga je toch eens kijken wat andere verzekeraars doen?
Waarschijnlijk kies je de laatste optie. Dit is de trigger om toch eens rond te kijken. Dit zou een goede manier zijn om Nederlanders in beweging te krijgen. Hierdoor maak je ook de verzekeraars wakker. Gaan ze echt verhogen boven de 10% of blijven ze er toch maar onder? Verzekeraars moeten meer moeite doen om ook hun huidige verzekerden tevreden te houden. Is verzekeraar X te duur? Ga dan naar verzekeraar Y! De huidige zorgverzekering bestaat al sinds 2006. In deze tien jaren heeft maar een derde van de Nederlanders geprofiteerd van de vrijheid om over te stappen. Vergelijk en weet wat jij kunt besparen. Via onze website vergelijk je niet alleen de premie, ook de voorwaarden.
Het Kifid is overigens niet het klachteninstituut voor zorgverzekeringen, maar waarom zou het niet voor zorgverzekeringen gelden? Voor klachten over zorgverzekeringen kun je tercht bij SKGZ.
De uitspraak van de Kifid is nu niet de wettelijke norm, maar volgens mij een goed plan. DSW heeft toevallig ruim 9% verhoogd. Zij zitten onder de norm. Het is afwachten wat de andere zorgverzekeraars doen. Onder de 10% verhoging blijven is nu geen slecht idee. Dat bespaart ze "gezeur", maar gaat vast niet gebeuren. Volgend jaar kun je weer veel geld besparen op de basisverzekering. Waarom zou je ook teveel betalen voor een dekking die bij alle verzekeraars gelijk is?
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov