Vragen over de reisverzekering
-
Een reisverzekering dekt de schade die je onverwacht oploopt tijdens een reis. Met een reisverzekering krijg je hulp en advies bij problemen tijdens je vakantie en de reisverzekeraar vergoedt de kosten bij calamiteiten. Je moet bijvoorbeeld met spoed terug naar Nederland of je moet juist langer op je vakantiebestemming blijven. Het bekendste onderdeel van de reisverzekering is de vergoeding bij diefstal van de bagage.
-
Nee, een reisverzekering is niet verplicht. Met een reisverzekering kun je voorkomen dat je hoge, onvoorziene kosten tijdens je vakantie in het buitenland zelf moet betalen. Bij een reisverzekering krijg je ook een alarmnummer voor het inschakelen van hulp als bijkomend voordeel.
-
Ja, een reisverzekering is noodzakelijk. Je krijgt hulp bij noodsituaties tijdens de vakantie, zoals diefstal, het kwijtraken van je spullen en een medisch ongeval. Niet alleen financieel: je kunt het alarmnummer van jouw reisverzekeraar ook bellen voor hulp en advies tijdens jouw verblijf.
-
De hoogte van de premie hangt af van het aantal vakantiedagen, de aanvullende dekkingen en de omvang van het reisgezelschap. Een kortlopende reisverzekering voor een vakantie met het gezin binnen Europa van 14 dagen kost ongeveer € 70. Kiezen voor een doorlopende reisverzekering is vaak goedkoper, want hetzelfde gezin kan deze verzekering afsluiten voor ongeveer € 60 per jaar.
-
Sommige verzekeraars hanteren een standaard eigen risico zonder keuze om dit aan te passen. Bij de meeste reisverzekeraars kun je zelf een keuze maken. Een reisverzekering met een eigen risico kan goedkoper zijn maar dit hoeft natuurlijk niet. Door het vergelijken van reisverzekeringen en daarbij je voorkeuren in te stellen zie je snel welke reisverzekeringen met of zonder eigen risico het voordeligst zijn.
-
Er is een kortlopende en doorlopende reisverzekering. De kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie. De doorlopende reisverzekering is geldig voor meerdere vakanties en weekendjes weg in het hele jaar. Verder kies je tussen Europa- en werelddekking en heb je de keuze uit aanvullende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld dekking voor geneeskundige kosten, gevaarlijke sporten, een zakenreis en wintersportdekking.
-
Beide verzekeringen vergoeden de kosten die je maakt tijdens de vakantie door calamiteiten. Je bagage wordt bijvoorbeeld gestolen of je moet met spoed terug naar Nederland. Het verschil is dat je de kortlopende reisverzekering voor één reis afsluit in een korte periode. De doorlopende reisverzekering biedt het hele jaar dekking tijdens vakanties of weekendjes weg.
-
De dekking tegen onverwachte kosten tijdens een reis is het belangrijkste onderdeel van de reisverzekering. Hier valt bijvoorbeeld onder de kosten van het repatriëren na een ongeval of een ziekte, extra reiskosten en opsporingskosten bij vermissing van een reisgenoot. Standaard is meestal ook bagage meeverzekerd. Je kunt de reisverzekering uitbreiden met dekkingen als medische kosten en wintersport.
-
Je kinderen zijn niet automatisch meeverzekerd in de reisverzekering. Hiervoor sluit je een gezinsdekking af inclusief kind(eren).
-
Als jouw kinderen voor studie uit huis gaan of bij je ex-partner wonen, blijven ze bij de meeste reisverzekeraars meeverzekerd. Meestal tot hun 27e. Bij sommige reisverzekeraars maakt de leeftijd van studerende uitwonende kinderen helemaal niet uit.
-
De standaard reisverzekering (met Europadekking) geldt in alle Europese landen, dus ook in Nederland zelf en op eilanden zoals Madeira en de Canarische eilanden. Vakantielanden die niet bij Europa horen zijn ook gedekt. Het verschilt per reisverzekeraar welke landen dit zijn. Je kunt denken aan landen aan de Middellandse Zee, zoals Algerije, Egypte, Libanon, Libië, Marokko, Tunesië en Turkije. Met een werelddekking biedt jouw reisverzekering overal ter wereld dekking.
-
Ja, maar sommige landen buiten Europa zijn ook meeverzekerd in de Europadekking. Dit gaat bijvoorbeeld om landen rond de Middellandse Zee, zoals Marokko en Egypte. Ga je nu op vakantie binnen Europa en later in het jaar naar een bestemming buiten Europa waarvoor je werelddekking nodig hebt? Stem de reisverzekering dan af op de ruimste dekking. Een tip: je kunt de doorlopende reisverzekering hier ook nog op aanpassen zodra je de tweede reis maakt.
-
Reisverzekeraars hanteren een maximaal aantal aaneengesloten dagen waarin je verzekerd bent tijdens de vakantie, meestal tussen de 60 en 180 dagen. Voor een langer verblijf in het buitenland heb je een aparte "lang op reis verzekering" nodig en kan dat gevolgen hebben voor jouw zorgverzekering. Tijdens het vergelijken van reisverzekeringen kun je aangeven wat jouw maximale aaneengesloten reisduur is.
-
Contant geld is niet de belangrijkste dekking in de reisverzekering. Je sluit de reisverzekering vooral af voor het verzekeren van je bagage en voor het vergoeden van de buitengewone en onvoorziene kosten (bijvoorbeeld extra reiskosten in verband met plotselinge ziekte van het thuisfront).
-
Ja, bij de meeste reisverzekeraars zit de laptop in de bagagedekking, maar er kan wel een maximale vergoeding gelden of een hoog eigen risico. Onder de noemer bagage is verzekerd wat gebruikelijk is om mee te nemen op vakantie. Een laptop is geen standaard onderdeel van de vakantie-uitrusting, maar het is wel gebruikelijker geworden de afgelopen jaren.
Waar heeft u een vraag over?
- Annuleringsverzekering
- Vragen over de reisverzekering
- Doorlopende reisverzekering
- Kortlopende reisverzekering
- Aanvullende dekking reisverzekering
- Reisverzekeringen vergelijken
- Schade, vergoeding en afhandeling
- Dubbel verzekerd op de reisverzekering
- Het Coronavirus en de reisverzekering
- Begrippen reisverzekering