Schadevrije jaren in het buitenland meenemen en royementsverklaring
Het lijkt logisch dat je in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren ook in Nederland kunt gebruiken. Toch gaan autoverzekeraars hier niet altijd in mee. Sinds 1 januari 2022 is het wel beter geregeld met de in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren. Wat zijn de spelregels?
Verzekeraars zijn niet verplicht om in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren over te nemen. Daartoe zijn ze ook niet altijd bereid, omdat ze deze jaren niet kunnen controleren. Nederlandse verzekeraars hebben hier onderling wel een controle op, maar daar doen de buitenlandse verzekeraars niet aan mee. Sinds 1 januari 2022 kunnen Nederlandse verzekeraars in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren erkennen. De jaren die in een ander Europees land zijn opgebouwd, kunnen namelijk opgenomen worden in het registratiesysteem voor schadevrije jaren (Roy-data).
Kun je schadevrije jaren uit het buitenland meenemen?
Autoverzekeraars gaan verschillend om met het overnemen van schadevrije jaren. De ene verzekeraar neemt het aantal jaren moeiteloos over. De andere verzekeraar neemt slechts een gedeelte van de schadevrije jaren of niets over. Sommige verzekeraars willen de schadevrije jaren niet overnemen, maar geven wel een korting op de premie. Als de jaren worden erkend, kun je ze ook in de toekomst blijven gebruiken voor een Nederlandse autoverzekering.
Schadevrije jaren aantonen met een royementsverklaring
Verzekeraars willen een bewijs hebben dat de schadevrije jaren inderdaad op jouw naam staan. Je kunt de royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar gebruiken als bewijs. Dit is de verklaring van de buitenlandse verzekeraar dat de autoverzekering beëindigd is. Niet alle verklaringen voldoen. Uit de verklaring moet namelijk wel blijken hoeveel jaren je schadevrij gereden hebt. En de buitenlandse autoverzekering moet beëindigd zijn, anders kun je de schadevrije jaren niet gebruiken.
Altijd op de hoogte blijven?
Verzekeraars kunnen een begrijpelijk bewijs eisen
Verzekeraars hebben geen vertalers in dienst voor het omzetten van buitenlandse royementsverklaringen naar het Nederlands. Met een verklaring in het Engels zullen de meeste verzekeraars akkoord gaan. Mogelijk kun je ook nog met een Duitse verklaring weg komen. In het Spaans, Frans of Portugees wordt al lastiger. Wacht niet te lang met het in gebruik nemen van de in het buitenland opgebouwde schadevrije jaren. Ze blijven namelijk maar beperkt geldig.
Bij welke verzekeraar kun je terecht?
Met buitenlandse schadevrije jaren ben je afhankelijk van individuele beoordelingen door de acceptanten van de verzekeraars. Of verzekeraars de jaren wel of niet accepteren zal ook afhankelijk zijn van de omstandigheden. Hoe lever je ze bijvoorbeeld aan? Je moet in ieder geval voldoende aannemelijk maken dat het officiële schadevrije jaren zijn.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.