Schadevrije jaren overdragen: de mogelijkheden met afstandsverklaring
Sinds 2022 is schadevrije jaren overdragen en meenemen van schadevrije jaren makkelijker geworden, bijvoorbeeld bij overlijden of scheiden van een partner of als je terugkomt uit het buitenland.
Schadevrije jaren maken een groot verschil voor de hoogte van de premie voor de autoverzekering. Je kunt tot maximaal 82,5% korting opbouwen op de premie. Sommige verzekeraars geven zelfs een nog hogere no-claimkorting. Zonder schadevrije jaren betaal je de hoofdprijs. Eén jaar geen schade declareren geeft je recht op één extra schadevrij jaar. Als je schade claimt, verlies je in één keer 5 schadevrije jaren. In op z'n vroegst 2025 val je gelijk 6 schadevrije jaren terug.
Eenvoudigere regels overnemen schadevrije jaren opgesomd
- Na overlijden van de partner kan de achterblijvende partner de gezamenlijk opgebouwde schadevrije jaren op naam krijgen.
- Ex-partners kunnen de schadevrije jaren onderling verdelen bij het verbreken van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
- Met een leaseauto schadevrije jaren opbouwen is mogelijk.
- In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren kun je in Nederland laten registreren.
Schadevrije jaren overdragen bij overleden partner
Opgebouwde schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Deze zijn normaal gesproken niet over te dragen op een ander persoon. Er geldt nu een uitzondering als partners gezamenlijk schadevrije jaren hebben opgebouwd. Voor 2022 was het niet mogelijk om opgebouwde jaren van de overleden partner over te dragen aan de andere partner. Sinds 2022 werken verzekeraars aan een dergelijke overdracht mee. Een verbetering van de regels wat ons betreft. Wel is er een belangrijke voorwaarde: de partners moeten op hetzelfde woonadres staan ingeschreven bij de gemeente. Het geldt dus niet voor ex-partners die niet meer op hetzelfde adres woonden op het moment van overlijden.
Afstandsverklaring: schadevrije jaren overdragen bij scheiding
Het was in het verleden een frustratie van scheidende partners. Schadevrije jaren verdelen was namelijk niet mogelijk. Alle jaren overdragen op de ex-partner kon wel, maar bijvoorbeeld de helft van de schadevrije jaren overdragen niet. Dit ongemak hebben verzekeraars gelukkig ook ingezien. Daarom zijn ze nu bereid om schadevrije jaren te verdelen over beide partners. Voor verzekeraars betekent dit extra administratie, maar het voegt veel toe aan een eerlijke werking van het schadevrije jaren systeem. Een voorwaarde is wel dat beide partners regelmatige bestuurder moeten zijn geweest in de verzekerde auto. Met een speciale afstandsverklaring schadevrije jaren blijft volledig overdragen van schadevrije jaren mogelijk. Als je schadevrije jaren weggeeft, kan dit zorgen voor een hogere premie voor de autoverzekering. Schadevrije jaren overnemen van een ander persoon geeft juist recht op een lagere premie.
Met leaseauto schadevrije jaren opbouwen
Door de opkomst van private lease, is er nu ook meer aandacht voor een pijnpunt uit het verleden gericht op schadevrije jaren. Schadevrij rijden in een leaseauto leverde namelijk geen extra voordeel in de vorm van korting op. Dat is vreemd, want het maakt voor het aantonen van je claimgedrag niet uit of je in een eigen auto of in een leaseauto rijdt. Sinds 2022 houden verzekeraars rekening met schadeloze jaren tijdens het rijden in een leaseauto door korting te geven als je een leaseverklaring hebt.
Schadevrije jaren meenemen uit buitenland eenvoudiger
Het was vóór 2022 al mogelijk om buitenlandse schadevrije jaren mee te nemen naar Nederland, maar niet alle verzekeraars werkten hieraan mee. Nu kunnen de buitenlandse jaren als volwaardige schadevrije jaren worden gezien. Europese verzekeraars kunnen nu een verklaring opmaken waaruit blijkt op hoeveel schadevrije jaren je recht hebt. Er gelden nog steeds eisen, maar de mogelijkheden zijn verruimd en de Nederlandse verzekeraars wijzen je niet meer standaard de deur als je met buitenlandse schadevrije jaren aankomt. Op de polis staat vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Het effect van de schadevrije jaren op de premie verschilt per verzekeraar. Een nieuwe autoverzekering afsluiten doe je daarom na een goede vergelijking. Autoverzekeraars gaan namelijk allemaal anders om met de opgebouwde schadevrije jaren. De bonus malus ladder waar de premie van afhankelijk is, verschilt per verzekeraar. In onze vergelijker zie je per verzekeraar hoeveel korting zij geven voor jouw aantal schadevrije jaren. Met de tool bovenin de vergelijker zie je ook welke verzekeraar nog steeds voordelig is als je schadevrije jaren (en dus korting) verliest.
Ook interessant bij dit onderwerp:
- Schadevrije jaren in het buitenland meenemen en royementsverklaring
- Autoverzekering met no-claim beschermer: wat is de no-claim garantie?
- Hoeveel korting krijg je per schadevrij jaar?
- Terugval schadevrije jaren na schade en maximaal aantal schadevrije jaren
- Wat is Roy Data en hoe kan ik Roy Data inzien?
Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.