Rijstijlverzekering: krijg extra korting door meten van je rijgedrag
Met schadevrije jaren bouw je een korting op voor jouw autoverzekering. Verzekeraars hebben nog een manier gevonden om de premie zo goed mogelijk af te stemmen op het risico op schade, namelijk de zogenaamde rijstijlverzekering. Ook wel rijgedragverzekering genoemd. Afhankelijk van hoe je rijdt kun je recht hebben op een extra korting op de premie. Inmiddels bieden meerdere verzekeraars deze type autoverzekering aan.
Ben jij een automobilist die zich altijd houdt aan de verkeersregels en daardoor veilig rijgedrag vertoont? Er zijn een aantal verzekeraars die veilig rijgedrag belonen met een extra korting op de premie. Met een rijstijlverzekering kun je een korting krijgen bij goed rijgedrag. Fairzekering is gestart met het concept en is er ook inmiddels mee gestopt, maar er zijn nog meerdere verzekeraars die de rijstijlverzekering aanbieden.
Registratie rijgedrag via stekker of app?
De aanbieders van rijgedragverzekeringen waren vroeger onder te verdelen in twee groepen. Hierbij werd de volgende twee manieren gebruikt om het rijgedrag te registreren:
- Via de OBD-stekker
- Met een app op jouw telefoon
ANWB was een voorbeeld van een verzekeraar die het rijgedrag registreerde met een OBD-stekker, maar ze zijn overgestapt op een app. De app heeft als groot voordeel dat je geen stekker hoeft te plaatsen in de auto en de verzekeraar hoeft de stekker niet naar jou te sturen.
Registratie via de app
Verzekeraars die de rijstijlverzekering aanbieden werken met een app voor het vastleggen van jouw rijstijl. De app zorgt voor het inzamelen van de gegevens. De korting is afhankelijk van het gemiddelde resultaat. Je kunt in totaal 30% besparen bij deze verzekering. De app meet hoe hard je rijdt en hoe hard je remt.
Hoeveel korting krijg je?
Dat verschilt per verzekeraar. Je kunt recht hebben korting tot 30%. Bij veilig rijden krijg je als het ware een deel van de betaalde premie terug. Je betaalt geen hogere premie als je score niet goed genoeg is voor een korting. Korting is mooi meegenomen, maar veilige rijders zijn niet altijd beter uit met een rijgedragverzekering. 'Normale autoverzekeringen' kunnen onder de streep een betere deal aanbieden. Het blijft een kwestie van goed vergelijken.
Rijstijlverzekering kan ook ongunstig uitpakken
Als uit metingen blijkt dat je steeds onveilig rijdt, kan dit gevolgen hebben voor jouw autoverzekering. Ook als je geen ongelukken veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld gedurende één jaar iedere keer de korting misloopt, kan de verzekeraar de autoverzekering opzeggen. Of je rijdt volgens metingen veel te hard, waardoor je een gevaar op de weg bent volgens de verzekeraar. Meestal kiezen de verzekeraars er niet voor om de verzekering op te zeggen, maar ze geven je de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar een andere autoverzekering. Verzekeraars weten namelijk dat het opzeggen van de polis door de verzekeraar grote gevolgen heeft. Door een opzegging door de verzekeraar kan het lastig worden om weer een nieuwe verzekering af te sluiten.
Hoe zit het met privacy bij rijstijlverzekering?
Je gegevens worden gebruikt en bewaard in een database. Op je eigen online dashboard kun je door in te loggen zelf bij deze gegevens. Alle gegevens die je daar bekijkt, ziet jouw autoverzekeraar dus ook. Deze gegevens worden gebruikt om je maandelijkse score te bepalen, maar ook voor andere doeleinden. Zo worden de gegevens van iedereen op de grote hoop gegooid en gebruikt om informatie uit te halen. Op deze manier kan achterhaald worden waar naar verhouding vaak ongevallen ontstaan en waar vaak te hard wordt gereden.
Welke verzekeraars bieden een rijstijlverzekering aan?
Verzekeraars met een rijstijlverzekering zijn:
- FBTO rijstijlverzekering
- ANWB – Veilig rijden autoverzekering
- Rijgedragverzekering.nl
Voordelen rijstijlverzekering
- Bij goed rijgedrag heb je recht op extra korting
- Je krijgt inzicht in jouw eigen rijgedrag
- De verzekering bevordert veilig rijden
Nadelen rijstijlverzekering
- Er worden privacy gevoelige gegevens over jou verzameld
- Er kunnen extra kosten verbonden zijn aan deze verzekeringen
- Bijvoorbeeld een noodstop om een ongeval te voorkomen wordt geregistreerd als ruig rijgedrag
- De manier van beoordelen van het rijgedrag is aan de verzekeraar, maar klopt het wel?
Ook interessant bij dit onderwerp:
Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.