7 Tips voor een geslaagde autovakantie
door Tony Duchenne Leestijd: 5 minuten
Nog een paar dagen en het is voorjaarsvakantie. Ga jij met de auto op pad, misschien wel op wintersport? Zorg dat je goed voorbereid op vakantie gaat. Hier zijn onze 7 tips om je veilig op weg te helpen.
1. Check de weersverwachting ruim voor je weggaat
Je bent klaar om op reis te gaan. De datum staat vast en je begint met inpakken. Maar op de ochtend voordat je vertrekt, word je verrast door het weerbericht. Een enorme storm zal een gedeelte van je reis in de war schoppen. Had je dat maar eerder geweten. Hou daarom altijd het weer in de gaten, zelfs al ga je ergens naar toe waar het meestal lekker weer is. Plotselinge weersomstandigheden zullen je dan nooit verrassen en kun je, voordat anderen hetzelfde idee krijgen, een alternatieve route plannen.
2. Controleer je auto
Laat je auto door een garage controleren. In de winter hebben diverse garages speciale winterchecks waarbij ze alles controleren aan je auto waardoor in de winter problemen ontstaan. Vraag hierna bij jouw garagebedrijf. Een aantal zaken kun je overigens goed zelf controleren voordat je op pad gaat:
- Bandenspanning
- Koelvloeistofpeil
- Motoroliepeil
- Ruitensproeiervloeistof
- Verlichting
Ga je naar een wintersportgebied, zorg er dan voor dat je winterbanden en sneeuwkettingen hebt. Oefen voor je vertrekt met het omleggen van sneeuwkettingen. Het zelf omleggen van sneeuwkettingen is niet heel moeilijk. Maar als je het voor het eerst moet doen tijdens je reis, kan dit heel frustrerend zijn.
3. Maak je auto volledig schoon
In de wintertijd is een schone auto van groot belang. Door de wisselende weersomstandigheden krijgt je auto heel wat te verduren. Bij extreem weer zul je jezelf dankbaar zijn voor het grondig schoonmaken van je auto. Zo heb je goed zicht en kun je de auto die nog even snel invoegt op de snelweg, rustig de ruimte geven. Dat scheelt ongelukken.
Ligt er sneeuw op je auto? Zorg er dan voor dat je auto helemaal sneeuwvrij is voordat je wegrijdt. Waarom? Omdat je een boete van honderden euro’s kunt krijgen als je een gevaar veroorzaakt op de weg. Doordat de sneeuw van jouw auto alle kanten op waait kan het zicht van jou en andere weggebruikers verminderen. En dat kan tot gevaarlijke situaties lijden. Maak voordat je vertrekt dus niet alleen de ramen sneeuw- en ijsvrij, maar ook koplampen, nummerplaten en vooral het dak van je auto.
Wat je vooral niet moet doen bij winterse omstandigheden:
- De auto op de handrem zetten anders vriest deze vast. Je kunt de auto beter in de eerste versnelling zetten als het gaat vriezen.
- Heet water over je autoruit gieten. Niet alleen is dit slecht voor de ruit, het zorgt ervoor dat de ruit snel weer zal bevriezen.
- De motor aanzetten voor het krabben van de ruiten. Niet alleen is dit slecht voor het milieu, de auto warmt nauwelijks op als deze stationair draait.
4. Neem belangrijke zaken mee
Als je met de auto op vakantie gaat is het handig om de volgende zaken mee te nemen. Zeker in de wintertijd zijn deze zaken een must. Er kan onderweg altijd iets gebeuren. Je komt in een file terecht, je auto houdt ermee op of erger, je krijgt een ongeluk. Denk aan zaken als:
- Paspoort / kenteken / groene kaart / rijbewijs
- Verzekeringsgegevens (telefoonnummers alarmcentrale)
- Europees schadeformulier
- Eventuele autosnelweg vignetten en milieustickers
- EHBO kit
- Brandblusser (Een kleine brandblusser onder je stoel kan al snel een kleine brand blussen)
Maar ook:
- Voldoende eten en drinken
- Warme/isolerende dekens en handdoeken
- Waxinelichtjes en aansteker/lucifers. Geven warmte als de kachel van je auto het niet meer doet
- Zaklamp(en).
- Noodoplader voor je mobiele telefoon
- Wegenkaarten (vertrouw niet volledig op je navigatiesysteem, die kan uitvallen)
5. Ken de verkeersregels
Op een aantal punten na zijn de algemene verkeersregels in bijna alle Europese landen hetzelfde. Als je naar het buitenland op reis gaat is het goed om te weten wat de afwijkende verkeersregels per land zijn. In sommige landen is het bijvoorbeeld verplicht om een brandblusser en reservelampjes in je auto te hebben. Afhankelijk van de weersomstandigheden is het ook in veel landen verplicht om met winterbanden te rijden en/of sneeuwkettingen in je auto te hebben. Daarnaast moet je in sommige landen een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidshesje in de auto hebben voor het geval je pech krijgt. Denk er ook aan dat het in een aantal landen verboden is om flitspalen in je navigatiesysteem te hebben.
Op de website van de ANWB vind je een volledig overzicht van de diverse verkeersregels per land. Een overzicht van de belangrijkste verkeersregels van de diverse EU-landen is ook terug te vinden in de app Going Abroad. Deze is beschikbaar voor iPhone en iPad, Android en Windows Phone.
6. Voorkom ongelukken door veilig te rijden
Een ongeluk zit in een klein hoekje dat weten we allemaal. Toch kun je de kans op een ongeval flink verminderen. Op de website van wikihow staat in 11 stappen beschreven hoe je ongelukken met de auto kunt voorkomen. Zo kom je zeker veilig op je bestemming aan.
7. Check je autoverzekering
Tijdens je reis wil je natuurlijk niet voor verassingen komen te staan. Check daarom of je huidige autoverzekering ook geldig is in het buitenland en welke dekking daarbij is uitgesloten. Op je groene kaart staan alle landen waar jouw auto is verzekerd. Sommige dekkingen van je autoverzekering zoals bijvoorbeeld vervangend vervoer gelden misschien alleen in Nederland. Hiervoor kun je dan wel aanvullende verzekeringen afsluiten.
Het is dan ook goed om je huidige verzekeringen te controleren op de volgende vergoedingen:
- Vervangend vervoer
- Pechhulp
- Tegemoetkoming huurkosten hotel
- Inzittendenverzekering
- Rechtsbijstandverzekering
Ben je door deze wintercheck op je polis tot de ontdekking gekomen dat je huidige verzekering toch niet zo goed is als je dacht? Vergelijk dan alle autoverzekeringen en kies zorgvuldig de autoverzekering die wel bij je past.
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...