Moderne technieken zorgen niet voor minder schades
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Parkeersensoren, rijbaanassistent en hulp bij het remmen zijn moderne snufjes die zorgen voor minder schades. Eigenlijk moeten we zeggen, dat ze zouden moeten zorgen voor extra veiligheid en minder schades. De moderne technieken vergroten de kans op schades namelijk. Het is geen ‘flauwekul’ onderzoek geweest waaruit dit blijkt, want het komt vanuit de serieuze schadebranche. Waar komt het door?
Volgende de Branchemonitor Schadesector 2018-2030 heb je met een auto zonder moderne snufjes 14% kans op schades. Met de moderne technieken 23% kans. Een groot verschil dus en het verschil zou in het voordeel moeten zijn van de moderne technieken. De komende jaren wordt er voor € 250 miljoen meer aan schades verwacht. Hiervan zou de helft veroorzaakt worden door slimme sensoren. Het probleem is dubbelop. Er ontstaan meer schades door de technieken en doordat de technieken ook beschadigd kunnen raken bij een ongeval, wordt de schadelast per ongeval ook nog eens hoger.
De grootste dader van meer schades is het ‘ADAS-systeem’
Het grote verschil in aantal schades wordt natuurlijk wel ergens door veroorzaakt. Het vingertje wijst naar de ADAS-systemen. De afkorting staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Dat zijn de camera’s aan de voorkant en de achterkant van de slimme auto’s. Dit systeem kan voorkomen dat de auto afdwaalt naar een andere rijstrook of remt als het noodzakelijk is. Ook bieden ze hulp bij het inparkeren. De systemen zijn niet per se slecht, maar de bestuurders weten niet hoe ze het moeten gebruiken om de kans op schades te verkleinen. Door extra veiligheidsmaatregelen wordt het eigenlijk juist onveiliger op de weg. Mensen zijn namelijk geen robots. Het is wennen aan nieuwigheden. 70% van de bestuurders gebruikt de technieken verkeerd.
Heb vooral vertrouwen in jezelf
Een achteruitrijcamera zorgt voor een kleinere kans op een ongeval. Maar alleen als je de camera extra gebruikt. Je moet natuurlijk gewoon blijven opletten. Blijf dus zelf op de gebruikelijke manier de parkeermogelijkheden en de afstand tot obstakels inschatten. Door aanvullend de camera te gebruiken, daalt de kans op schades aanzienlijk.
Verdiep je in de technische snufjes
Heel vroeger was het de auto starten, de richtingaanwijzer proberen, de radio aan en rijden maar. Bij de moderne auto moet je eigenlijk eerst een uitgebreide cursus doorlopen voordat je de weg op kunt. Pak voor de grap maar eens het instructieboekje van jouw auto uit de nog gesloten verpakking in het dashboardkastje en verdiep je in de mogelijkheden en de opties. Waarschijnlijk is er meer mogelijk dan je weet. Een verplichte cursus voordat je een nieuwe auto krijgt is een manier om de schades in te dammen, maar is het ook realistisch? Waarschijnlijk niet! Toch moeten we met z'n allen het aantal schades indammen.
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt