Je auto WA direct verzekeren in de toekomst
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Er zijn plannen voor een nieuwe verzekeringsvorm, namelijk de WA-direct autoverzekering. Als verzekerde ga je er baat bij hebben. Het claimen van schades wordt eenvoudiger en de schadeafhandeling sneller. Wat gaat er veranderen met de WA-direct?
Na een ongeval tussen motorrijtuigen, kan er een lastige opdracht liggen bij de verzekeraars. Wie krijgt de schuld en moet betalen? Bij een ongeval tussen twee auto’s waarbij de een de ander onterecht geen voorrang heeft verleend, is de schuldvraag duidelijk. De verzekeraar van de schuldige auto vergoedt de totale schade. Er zijn ook schades waarvan de schuldvraag een stuk complexer is. Wie betaalt bijvoorbeeld de schadelasten bij een kettingbotsing waar dertig auto’s bij betrokken zijn? Verzekeraars maken hoge kosten voor het uit moeten vechten van vraagstukken over de aansprakelijkheid. Dat kan en moet anders.
Wat voegt de WA-direct toe?
Op twee manieren kosten schades geld voor verzekeraars. Je hebt de schadelasten zelf en de behandelings- en administratiekosten. Bij ingewikkelde vraagstukken zijn de kosten van het uitvechten van de aansprakelijkheid mogelijk kostbaarder dan de schadelasten. Daarom streven verzekeraars naar een vereenvoudigde WA autoverzekering. De nieuwe autoverzekering wordt WA-direct genoemd, omdat de schade direct wordt afgehandeld. Iets waar niet alleen de verzekeraar, maar ook de verzekerde baat bij heeft.
Hoe werkt het in de praktijk?
Eind 2021 wordt de WA-direct autoverzekering eerst als een test ingezet. De nieuwe schaderegeling geldt tijdens de testfase alleen voor een ongeval tussen twee auto’s waarbij alleen materiële schade is ontstaan. Auto’s via bijvoorbeeld private lease vallen er niet onder. In twee voorbeelden leggen we de verschillen uit.
Voorbeeld huidige situatie:
Auto A ziet een weggetje van rechts op een gelijkwaardige kruising over het hoofd en ramt auto B. Zonder WA-direct moet de eigenaar van auto B aankloppen bij de verzekeraar van auto A voor het verhalen van de schade op zijn auto. De verzekerde zelf moet dus de schade verhalen bij de verzekeraar van de veroorzaker van de schade.
Voorbeeld nieuwe situatie:
Auto A ziet weer een weggetje van rechts over het hoofd op dezelfde gelijkwaardige kruising en ramt auto B. Door de WA-direct van de toekomst kan de eigenaar van auto B de schade declareren bij de eigen verzekeraar. Nadien moeten de verzekeraars onderling maar regelen wie wat betaalt.
Het afwikkelen van schades gaat sneller met WA-direct
Door de nieuwe manier van afwikkelen van schades krijg je als verzekerde eerder je schade uitgekeerd. De verzekeraars kunnen later eventueel nog wel schades verrekenen, maar dat is niet meer jouw probleem. Het voordeel wordt vooral duidelijk als meerdere betrokken voertuigen aansprakelijk kunnen zijn voor de schade. In dat geval keert jouw verzekeraar uit en is de zaak afgedaan. De verzekeraars hebben dan nog een puzzel op te lossen.
Het zijn nog maar plannen, maar het is wel goed om te weten wat er speelt in verzekeringsland. Verbond van verzekeraars verwacht dat de directe verzekering in het derde kwartaal van 2021 wordt ingevoerd.
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt