Naar verhouding zijn er veel Landrover's gestolen
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Er zijn in het eerste halfjaar van 2021 veel minder auto’s gestolen, maar de regionale verschillen zijn groot. Het gaat landelijk om een daling van ongeveer 20%. Dat is goed nieuws voor automobilisten en voor verzekeraars. Wist je dat je vooral met een Nissan en een Landrover een grotere kans op diefstal hebt?
Het Landelijk Informatie- en intelligentiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) houdt bij hoeveel auto’s worden gestolen en ook waar dat gebeurt. Hieruit worden trends herkend om er beter tegen op te kunnen treden. Er zijn in de eerste helft van dit jaar 2578 personenauto’s gestolen. In de eerste helft van 2020 ging het nog om 3272 auto’s. Er gaat dus iets goed. In 2020 was het aantal ook al gezakt ten opzichte van het jaar 2019.
In bijna alle regio’s minder auto’s gestolen
Er zijn regio’s waar veel minder wordt gestolen (bijvoorbeeld Friesland en Drenthe) en regio’s waar meer wordt gestolen (bijvoorbeeld de Randstad en Oost-Nederland). In Noord-Nederland zijn de minste auto’s gestolen, namelijk 50 personenauto’s.
Bron: LIV
Vooral de Nissan wordt steeds populairder
In 2020 was het vooral de Toyota die op het lijstje stonden van autodieven. Het eerste halfjaar van dit jaar hebben ze hun pijlen gericht op de Nissan. Het gaat namelijk om een extreem sterke stijging van 227% ten opzichte van 2020. Vooral de Nissan Qashqai werd dit jaar ontvreemd.
Met een Landrover heb je de grootste kans op diefstal
Om te kunnen stellen welke auto’s het meeste worden gestolen, moet je ook kijken hoeveel er van het merk rondrijden in Nederland. Er worden in absolute aantallen veel Volkswagens en Nissans gestolen, maar van deze merken rijden er ook erg veel rond als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Porsche of de Landrover. LIV heeft het aantal diefstallen afgezet tegen het aantal exemplaren die in Nederland rijden. Hieruit blijkt dat je met een Landrover de grootste kans op diefstal hebt. De kans is namelijk 1 op 725. Even ter vergelijking: met een Skoda is de kans 1 op 17.545.
Kans op terugvinden van een auto ongeveer 40%
De kans dat een nieuwe auto (tot één jaar oud) wordt teruggevonden is 65,6%. De kans op het terugvinden zakt flink naarmate de auto ouder is. Van een driejarige auto is de kans hierop gemiddeld nog 30,6%. Als je auto beschadigd wordt teruggevonden, is de schade verzekerd in de WA beperkt casco en de WA casco autoverzekering.
Bron: LIV
De kans op diefstal is klein, maar tegen diefstal verzekeren is goedkoop
Het diefstalrisico is naar verhouding klein. Op basis hiervan kun je denken dat het verzekeren van het risico niet strikt noodzakelijk is. Toch is het wel aan te raden. Vooral omdat het te verzekeren is tegen naar verhouding weinig extra premie. Met de WA autoverzekering is diefstal van je auto niet verzekerd. Door te kiezen voor de iets duurdere WA beperkt casco ben je wel verzekerd tegen diefstal en je betaalt vaak maar een paar euro per maand extra.
Ook een oudere auto kun je goedkoop ruim verzekeren. Kies dus niet voor de goedkoopste dekking omdat je denkt dat ruimer verzekeren te kostbaar is. Na het vergelijken weet je pas echt wat een ruimere dekking je extra gaat kosten.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...