Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Nieuwe beveiligingseisen voor auto’s met keyless entry

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

In Nederland hebben zo'n één miljoen auto’s de mogelijkheid om de auto op afstand te ontgrendelen (keyless entry). Dat is handig, maar deze beveiliging biedt ook een kans voor criminelen. Door het kopiëren van het signaal kunnen ze zonder braaksporen binnenkomen en de auto stelen. Sinds 1 januari gelden er daarom aanvullende beveiligingseisen. Welke zijn dat?

diefstal-auto-onderdelen.png

Nieuwe klassenindeling

De mate van beveiliging van een auto kun je onderverdelen in klassen met ieder eigen eisen: 

  • Klasse 1 (voorheen startonderbreker)  
  • Klasse 2 (voorheen alarmsysteem)
  • Klasse 3 (voorheen alarmsysteem met hellingshoekdetectie)
  • Klasse 4 (voorheen alarmklasse voertuigvolgsysteem)
  • Klasse 5 (voorheen Alarmklasse voertuigvolgsysteem met gps-signaal)

Sinds 1998 zit klasse 1 standaard ingebouwd in nieuwe auto’s.  Bij het verzekeren van een Tesla kun je tegen een probleem met de beveiliging aanlopen. Het Amerikaanse automerk heeft andere alarmsystemen. Een verzekeraar kan eisen dat je een extra beveiliging laat inbouwen. Voor het verzekeren van een Tesla kun je contact opnemen met onze Poliswijzer adviseurs voor een advies op maat.

Beveiliging voor keyless entry

Sinds 1 januari 2021 zijn alle alarmsystemen van nieuwe auto's getoetst aan de KE01 voorschriften. Auto's die geen goedgekeurd keyless entry systeem hebben, worden niet gecertificeerd, en voldoen dus niet aan de beveiligingseisen van verzekeraars. Zonder de goedkeuring, zit er dus geen klasse 1, 2 of 3 op de auto. Door deze nieuwe strengere eisen moet het probleem van keyless entry niet meer spelen voor nieuwe auto's. 

Wat is er anders voor auto’s met keyless entry?

autoverzekering - diefstal.jpgAutodieven willen het liefst met weinig tamtam een auto binnendringen en meenemen. Een auto openbreken kan niet zonder lawaai, dus dat is niet de perfecte misdaad. Met keyless entry heb je maar één ding nodig om binnen te komen in de auto. Het signaal waarmee de deuren opengaan en de auto te starten is. Op afstand kunnen criminelen tegenwoordig een sleutel met keyless entry kopiëren. Ongeveer 80% van deze auto’s zijn daardoor onvoldoende beveiligd tegen diefstal. Om dit probleem aan te pakken gaan aangepaste keuringseisen gelden voor keyless entry systemen. In de nieuwe eisen staat dat de sleutel van 'diefstalgevoelige modellen' 5 minuten na gebruik in een 'slaapstand' moet gaan. Dan wordt er geen signaal meer uitgezonden en kan dat dus ook niet worden opgevangen door kwaadwillenden.

Is diefstal van je auto nog wel verzekerd ondanks keyless entry?

Verzekeraars hebben het plan om nog in 2021 de voorwaarden wat betreft de diefstal van een auto aan te scherpen. Tot op heden is diefstal van een auto met keyless entry verzekerd bij diefstal, maar er is mogelijk een aanpassing op komst. Het is in ieder geval nu al belangrijk om te controleren of jouw auto goed verzekerd is. Als een Klasse 5 beveiligingssysteem vereist is volgens de verzekeraar, maar je hebt een lagere klasse, dan krijg je de schade bij diefstal niet uitgekeerd.

Op de website autodiefstalcheck kun je nakijken hoeveel risico jouw auto loopt om gestolen te worden. Met dat risico kun je bepalen onder welke beveiligingsklasse je auto valt. Met het juiste beveiligingssysteem in je auto voorkom je dat jouw auto in de toekomst onverzekerd raakt.

 Tips om autodiefstal te voorkomen: 

  • Bewaar je sleutel in een metalen blik – Het klinkt misschien als een hoax, maar het werkt echt. Door het metaal is het signaal niet te detecteren. Let wel op, want het bewaarblikje moet goed afsluiten anders werkt het niet.
  • Bewaar de sleutel ver van de voordeur. Bij voorkeur 6 meter van de voordeur. Dit maakt het kopiëren van het signaal erg lastig
  • Verzeker je auto niet WA. Het is om meerdere redenen niet verstandig om een redelijk nieuwe auto alleen te verzekeren tegen de Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Met de ruimere dekkingen heb je recht op een vergoeding bij diefstal. Door eerst te vergelijken kun je de premie laag houden.
  • Laat een verbeterde beveiliging inbouwen. Dit is een effectieve methode, maar wel kostbaar.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 17 maart 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie