Premie autoverzekering gericht op techniek en gedrag
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Door moderne technieken is het mogelijk om de premie voor de autoverzekering af te stemmen op het rijgedrag. Wie snel optrekt en hard rijdt heeft een grotere kans op een omvangrijke schade in vergelijking met chauffeurs met een voorbeeldig rijgedrag. Daar is natuurlijk iets voor te zeggen. Een ander initiatief gericht op techniek is de dashboard camera. De beelden worden gebruikt om schades sneller af te wikkelen. Wat voegen deze initiatieven echt toe?
Een sportieve rijder trekt sneller op en zal gemiddeld ook sneller rijden. Dat hoeft nog niet te zeggen dat ze ook meer schades veroorzaken. In de reguliere autoverzekering is de premie afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Dat zegt immers meer dan hoe abrupt een verzekerde remt of hoe snel er gemiddeld wordt gereden. Toch blijkt er markt te zijn voor autoverzekeringen die de premie af laten hangen van het rijgedrag, maar de animo onder Nederlanders is klein.
De rijgedrag verzekering – Wat voegt het toe?
Er zijn inmiddels meerdere verzekeraars die de rijgedrag autoverzekeringen aanbieden. Jaren geleden gaf Fairzekering de aftrap met de autofairzekering. Door het plaatsen van een stekker in de auto worden een aantal factoren gemeten. Denk hierbij aan de snelheid van optrekken, de gemiddelde snelheid en het bochtengedrag. Door het veilig rijden kan er een extra korting opgebouwd worden van 35%. Met de Veilig Rijden Autoverzekering probeert ook de ANWB in deze markt te stappen. Ook zij geven korting aan verzekerden met een goed rijgedrag. Verzekerden die niet binnen bepaalde grenzen blijven wat betreft roekeloos rijgedrag, neemt ANWB contact mee op met tips en aanwijzingen.
Wat is het probleem met de rijgedrag autoverzekering?
Het is mooi dat de verzekeraar inzicht krijgt, maar is het geen schending van jouw privacy? In principe geef je de verzekeraar veel informatie over jouw privé leven. Ze weten wanneer en waar je rijdt. Het kunnen commercieel interessante gegevens zijn. Ze geven aan dat ze niets met de verzamelde informatie doen, maar het wordt wel verzameld.
Welke verzekeraars bieden deze autoverzekeringen aan?
Deze slimme autoverzekeringen hebben de verzekeringsmarkt nog niet veroverd. Deloitte heeft onderzocht in hoeverre Europeanen bereid zijn om hun privacy op te geven voor een extra korting. Hieruit blijkt dat de meeste Nederlander er weinig in zien. Toch zijn er al meerdere verzekeraars actief in deze markt. Het gaat naast de ANWB en Fairzekering onder andere om:
- Kroodle
- Voorop
Wat zijn de nadelen van een dashboard camera?
Je kunt ook bij deze gadget twijfelen over het wel of niet een aantasting van je privacy is. Ook mede doordat andere automobilisten opnemen waar jij rijdt en wanneer. Kan justitie de beelden ook opeisen en tegen jou gebruiken? Dat is een logische vraag die je jezelf kunt stellen, voordat je een camera plaatst in jouw auto. Een nadeel is dat de beelden voor de schadeafwikkeling niet volwaardig meetellen. Het kan ondersteunend zijn bij het afwikkelen van schades.
Conclusie? Ga niet voor de gadgets, maar voor de beste autoverzekering tegen de laagste premie.
Geactualiseerd: 11-07-2019
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt