Benzine tanken nu erg duur: met deze tips verlaag je de brandstofkosten
door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten
De kosten van één liter benzine zijn weer flink gestegen in de afgelopen weken. Per liter is de prijs met tientallen centen verhoogd. Klagen over de brandstofkosten helpt niets, maar toch doen we het massaal. De brandstofprijzen kunnen wij helaas niet beïnvloeden. We hebben wel tips voor jou om te besparen op de brandstofkosten en op je autoverzekering.
Door zuiniger te rijden tank je minder vaak en geef je dus ook minder geld uit. Dit geeft nog een extra groot pluspunt. Minder brandstof verbruiken is ook nog eens goed voor de CO2-uitstoot en dus het milieu. Het betekent wel dat je minder pittig moet rijden. Door de hogere prijzen voor brandstof, ga je steeds meer besparen met zuinig rijden. Pas onze tips dus gelijk toe.
Zorg voor de juiste bandenspanning
Voor een goede grip op de weg moet de bandenspanning zo goed mogelijk overeenkomen met de geadviseerde spanning. In het boekje over de auto vind je welke bandenspanning ideaal is. Met te slappe autobanden rijdt de auto ‘stroperiger’. Doordat de banden dan plakken aan de weg heeft de auto meer brandstof nodig om de eindbestemming te bereiken. Te hard oppompen gaat ten koste van de kwaliteit van de banden. Hierdoor slijten ze vooral op het middelste gedeelte van de band. Met de juiste bandenspanning bespaar je al snel op de benzinekosten. Volgens de ANWB is de besparing ongeveer € 60 per jaar.
Geef geen gas meer vlak voordat je gaat remmen
Zodra je een verkeerslicht nadert, kun je minimaal 200 meter vóór de verkeerslichten het gaspedaal al loslaten. Zo verspil je geen energie en spaar je ook nog eens je remmen. Je hoeft namelijk niet op topsnelheid bij de verkeerslichten aan te komen. Op dezelfde manier kun je ook anticiperen op andere snelheid-remmende situaties. Bijvoorbeeld vóór de bocht het gaspedaal loslaten in plaats van remmen in de bocht.
Houd je aan de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur
Sinds maart 2020 is de snelheid op een groot deel van de dag beperkt tot maximaal 100 kilometer per uur op de snelweg. Je houden aan de beperking geeft je een besparing van 14% op het brandstofverbruik. De boete voor een snelheidsovertreding van 20 kilometer kost je bijna € 200, dus dat is ook een reden om je keurig aan het maximum te houden.
Verkijk je niet op de kosten van extraatjes in je auto
Volgens het Duitse ADAC zijn de moderne extraatjes in auto’s best kostbaar in het verbruik. Een verwarmde voorruit kost je 0,8 liter benzine per 100 gereden kilometers en het verwarmen van de auto met een airco kan je zelfs een paar euro per 100 gereden kilometers kosten. Een navigatie en een radio geven daarentegen nauwelijks extra verbruik.
Koop een elektrische auto voor lagere brandstofkosten
Met de kosten van benzine kun je rekening houden bij het kopen van een andere auto. Het elektrisch rijden zorgt voor lagere kosten voor brandstof. Toch wil dit nog niet zeggen dat je ook direct goedkoper uit bent. Een elektrische auto is namelijk duurder in aanschaf en je moet een laadpaal bij je huis plaatsen. Een nadeel van de elektrische auto is ook de beperkte actieradius. Je kunt waarschijnlijk meer dan 150 kilometer op een volle accu rijden, maar voor lange afstanden kun je beter een auto op fossiele brandstoffen hebben. Wij hebben de voor- en nadelen van de elektrische auto voor jou verzameld.
Door de promotie vanuit de overheid kan het rijden op fossiele brandstoffen in de toekomst steeds duurder worden. Zo kan de overheid automobilisten financieel ‘dwingen’ om over te stappen op een stroomauto. Nu nog een nieuwe auto op benzine kopen is niet zonder risico’s. Door het stimuleren van de elektrische auto kan de waarde van een benzineauto hard achteruit hollen. Je gaat bij verkoop dus minder terugkrijgen voor je auto.
Deze tips zorgen voor leuke besparingen. De grote klapper maak je door je autoverzekering over te sluiten naar een goedkopere verzekeraar met vaak ook nog een betere dekking. Bij de nieuwe verzekeraar kun je mogelijk meer dan 50% besparen op de premie.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...