Wat is carwrapping?
door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten
Kleur is voor veel mensen een doorslaggevende factor bij het kopen van een auto. Financieel ook best belangrijk, omdat de verkoopbaarheid van je auto mede afhangt van de kleur. Bij het kopen van een nieuwe auto kun je de kleur zelf kiezen. Met een tweedehands auto heb je die keuze niet. Je kunt kiezen voor 'carwrapping': door het inpakken met een folie krijgt de auto een andere kleur of andere kleuren. Hoe gaat dat in z’n werk en hoe zit het met de verzekering?
Het nieuwe spuiten
Een auto pimpen en verfraaien kun je op verschillende manieren doen. Een populaire uit Duitsland overgewaaide manier is het carwrappen. Er komt vinyl of folie over je auto waardoor de auto een andere kleur krijgt. Het is eigenlijk een manier van inpakken van je auto in vinyl of een folie. Afgekort wordt het vaak wrap genoemd.
Carwrapping – Hoe doen ze het?
Je kunt de kleur van je auto wijzigen door het voertuig over te spuiten. Dit gebeurt niet zo vaak omdat er hoge kosten aan kleven. Bij carwrapping wordt je auto ingepakt in een folie van de gewenste kleur. Eigenlijk is het een grote sticker die op je auto wordt geplakt. Er zitten wel grote verschillen in de kwaliteit van de wrap. De wrap is geen definitieve verandering van de kleur. De folie heeft een levensduur tussen 3 en 5 jaar. De auto inclusief de wrap kun je gewoon wassen en op de reguliere manier behandelen. Er zijn meer voordelen: zo beschermt de folie de originele lak tegen steenslag, vogelpoep, krassen en verkleuren.
Mag je zomaar de kleur van je auto aanpassen met carwrapping?
Nee, de kleuren van auto’s zijn vastgelegd. De nieuwe (tijdelijke) kleur van de wrap moet door de RDW officieel doorgevoerd worden. Je kunt het doorgeven aan de RDW via het formulier “Aanvraag kleurwijziging”. Hiervoor brengt de RDW geen kosten in rekening. Niet alle kleuren zijn mogelijk bij de RDW. Bijvoorbeeld een wrap met verschillende kleuren is geen keuzeoptie. In dat geval vermeld je de kleur die het dichtst bij de nieuwe kleur in de buurt komt. Pas dus op met meerdere kleuren of met afbeeldingen.
Is de kleur ook van belang voor de autoverzekering?
Er zijn verzekeraars die voor het bepalen van de autopremie rekening houden met de kleur. De premie stellen ze vast aan de hand van het kenteken. Als een verzekeraar het kenteken weet, is de kleur van de auto ook bekend. Maar door carwrapping klopt de kleur niet meer. Als je de kleur tijdelijk wijzigt, moet de verzekeraar hier ook van in kennis gesteld worden.
Wat kost carwrapping?
De kosten voor carwrapping variëren van € 1000 tot € 5000. Voor de wrap kan bijvoorbeeld gekozen worden voor nieuwe auto’s die tijdelijk een niet gebruikelijke kleur of opdruk krijgen. Voor promotiedoeleinden krijgt de auto bijvoorbeeld een roze kleur. Omdat dit een kleur is die de verkoop in de toekomst tegen kan werken, is het kiezen voor wrap logisch.
Je kunt carwrapping ook meeverzekeren
De investering kan meeverzekerd worden in de WA casco autoverzekering. In dat geval is schade aan de wrap na een ongeval ook te declareren bij de verzekeraar. De wrap wordt dan meeverzekerd als accessoire.
Hoe moet je accessoires meeverzekeren?
Bij het vergelijken van autoverzekeringen worden de gegevens opgevraagd aan de hand van het kenteken. Extra toegevoegde accessoires, zoals carwrapping, zijn niet standaard meeverzekerd. Dit moet dus mee worden genomen bij het vergelijken van autoverzekeringen. Daar is over nagedacht bij het vergelijken op Poliswijzer.nl.
Met één van onze filters kun je aangeven voor welke waarde aan accessoires je wenst mee te verzekeren. Tel de kosten van de carwrapping bij de waarde van de overige accessoires op, en vergelijk autoverzekeringen. In de resultaten zie je gelijk welke autoverzekering het beste bij jou past, uitgaande van de ingevulde gegevens.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...