Zo voorkom je hoge zorgkosten in het buitenland
door Tony Duchenne 1 reactie Leestijd: 3 minuten
Voor veel vakantiegangers kan een ongeluk of plotselinge ziekte in het buitenland eindigen in een ware financiële nachtmerrie. Je zal er maar achter komen dat je niet goed verzekerd bent. Je gezondheid is een dikke rekening vast waard, maar je kunt het voorkomen. Benieuwd hoe?
De allerbeste tip om hoge zorgkosten te voorkomen in het buitenland:
Neem een reisverzekering met medische dekking en bel het alarmnummer van je reisverzekeraar zo snel mogelijk als je medische hulp nodig hebt in het buitenland.
Voorkom hoge zorgkosten buitenland
Als je in het buitenland een been breekt in een afgelegen gebied en dringend medische hulp nodig hebt, kunnen de kosten gigantisch oplopen om je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te brengen. Een helikopter inschakelen om je te zoeken en te vervoeren kost nou eenmaal veel geld. Veel vakantiegangers denken dat hun ziektekostenverzekering in dat geval de rekening betaalt. En dat kan wel eens een dure misvatting zijn.
Wat dekt de zorgverzekering precies in het buitenland?
Basisverzekering dekt het toch?
De basisverzekering dekt alleen de zorg in het buitenland tot aan de kosten die in Nederland voor deze zorg zouden zijn gemaakt. Je kunt dus met een behoorlijke rekening worden geconfronteerd als de tarieven van zorg in je vakantieland een stuk hoger liggen dan in Nederland. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval als je in een privékliniek belandt omdat een normaal ziekenhuis in de verste verte niet te vinden is.
Er zijn twee verzekeringen die je kunnen helpen om hoge medische kosten in het buitenland te voorkomen:
- Een aanvullende zorgverzekering buitenlanddekking bovenop je basisverzekering
- Een reisverzekering met vergoeding voor medische kosten
Een verzekering neem je omdat je gedekt wilt zijn tegen grote financiële gevolgen. In het buitenland loop je meer risico op hoge zorgkosten dan in Nederland. Met een aanvullende zorgverzekering buitenlanddekking of een reisverzekering inclusief vergoeding van medische kosten voorkom je hoge zorgkosten in het buitenland.
Welke verzekering dekt de meeste medische kosten in het buitenland?
Wat de beste verzekering voor jou is, ligt aan welke risico’s je allemaal wilt uitsluiten. Voor ons is duidelijk dat de reisverzekering met medische dekking over het algemeen de betere vergoedingen biedt. De meeste reisverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld ook het verplicht eigen risico wat je normaal zelf moet betalen vanuit de basisverzekering (zie de infographic voor een overzicht).
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Reacties (1)
'n (Iranese) vrouw , woonachtig in Amersfoort - met gevorderd Parkinson - heeft bij een bezoek in Duitsland medische kosten gemaakt (ca 150,-). De ziektekostenverz. - Menzis - wil de kosten hooguit vergoeden als er alsnog een verwijsbrief van arts/specialist overlegd wordt naast een ingevuld formulier "vragenformulier ziektekosten buitenland" en declaratieformulier ziektekosten buitenland" .
Is dit gebruikelijk en - bureaucratisch - noodzakelijk?
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...