Aanvullende zorgverzekering
-
Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die de zorgkosten dekt die niet, of slechts gedeeltelijk, door de basisverzekering worden vergoed. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor fysiotherapie, een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie of een beugel. Een aanvullende zorgverzekering is niet wettelijk verplicht, een basisverzekering wel.
-
Elke verzekeraar heeft andere aanvullende verzekeringen. Ongeveer acht op de tien Nederlanders heeft een aanvullende zorgverzekering. Populaire aanvullende verzekeringen zijn bijvoorbeeld die met vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen, fysiotherapie, zorg in het buitenland, eigen bijdrage geneesmiddelen en een tandartsverzekering.
-
Een aanvullende verzekering is niet wettelijk verplicht en ook niet voor iedereen gunstig. Schat voor het afsluiten van een aanvullende verzekering in welke medische kosten je denkt te gaan maken. Denk je dat die hoger zijn dan de jaarpremie die je gaat betalen? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten.
-
Bij sommige zorgverzekeraars geldt geen acceptatieprocedure en geen wachttijd. Bij die zorgverzekeraars word je direct geaccepteerd en kun je na het overstappen meteen gebruik maken van de vergoedingen. Controleer altijd de voorwaarden. Let vooral op het maximumaantal behandelingen dat vergoed wordt. Of op het maximum bedrag per behandeling/per dag.
Kinderen onder de 18 jaar kunnen zelf geen aanvullende verzekering afsluiten. Je kunt ze wel bij jou op de zorgpolis zetten. Zet je kinderen dan altijd op de polis van de hoogst verzekerde. Dan geldt de dekking van deze aanvullende verzekering automatisch ook voor hen. Reken goed uit of de jaarpremie van de aanvullende verzekering opweegt tegen de te verwachten zorgkosten.
-
Een aanvullende verzekering heeft meestal een looptijd van één kalenderjaar. Je kunt tot 1 januari je verzekering aanpassen of overstappen naar een andere verzekeraar. Een verzekeraar is niet verplicht om je aanvraag voor een aanvullende verzekering te accepteren. Er zijn een aantal verzekeraars waarbij je gedurende het jaar je aanvullende verzekering kunt aanpassen.
In onze vergelijking staat bij elke zorgverzekering vermeld of deze een wachttijd heeft of dat je direct geaccepteerd wordt.
-
De verzekeraar bepaalt bij het afsluiten van een aanvullende verzekering of je aanvraag goedgekeurd wordt. In de praktijk wordt deze direct geaccepteerd. Alleen voor uitgebreide aanvullende verzekeringen en voor tandartsverzekeringen kunnen verzekeraars je om een gezondheidsverklaring vragen.
Tip: Door in onze zorgverzekering vergelijker de filter Acceptatie te gebruiken kun je snel zien of een zorgverzekeraar je direct accepteert.
-
Het is mogelijk om de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten. Er zijn in de praktijk echter maar een aantal zorgverzekeraars die dit toestaan. Vaak wordt er een extra toeslag in rekening gebracht tot wel 50% op de premie van een aanvullende verzekering. Ook is soms een gezondheidsverklaring nodig.
-
Je kunt tot 1 januari je verzekering aanpassen of overstappen naar een andere verzekeraar. Bij een aantal zorgverzekeraars krijg je wat langer de tijd (tot 1 februari) of is het zelfs mogelijk tijdens het jaar de aanvullende verzekering te wijzigen. Let dan bij het tussentijds wijzigen wel op eventuele extra voorwaarden. Er kan namelijk door de verzekeraar een wachttijd gehanteerd worden.
Waar heeft u een vraag over?
- De zorgvergelijker
- Goedkoopste zorgverzekering
- Basisverzekering
- Aanvullende zorgverzekering
- Tandartsverzekering
- Eigen risico en eigen bijdrage
- Afsluiten en opzeggen
- Premie zorgverzekering
- Vergoeding zorgverzekering
- Vrije zorgkeuze
- Uitleg filters vergelijking
- Buitenlanddekking
- Collectieve zorgverzekering
- Zorgtoeslag
- Zorgverzekeraars
- Zorgverzekering algemeen
- Zorgverleners en contracten
- Zorgverzekering jongeren
- Zorgverzekering kinderen
- Zorgverzekering studenten