Tandartsverzekering
-
Een tandartsverzekering dekt tandheelkundige kosten die niet of gedeeltelijk onder de basiszorgverzekering vallen. Je bent niet verplicht om zo’n aanvullende tandartsverzekering bij jouw zorgverzekering af te sluiten.
Het verschilt per tandartsverzekering welke behandeling je vergoed krijgt en hoe hoog de vergoedingen zijn. Er zit veel verschil in premies van tandartsverzekeringen bij zorgverzekeringen. Het loont dus om goed te vergelijken.
-
Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn bij een bezoek aan de tandarts, de kosten voor een groot aantal veelvoorkomende tandheelkundige behandelingen, gedekt via de basisverzekering. Tandheelkundige zorg voor volwassenen wordt niet vergoed uit het basispakket. Een uitzondering is chirurgische tandzorg en een uitneembaar kunstgebit. In speciale gevallen wordt ook bijzondere tandheelkundige zorg vergoed uit het basispakket. Bijvoorbeeld bij een ernstige ontwikkelingsstoornis.
Let op: de basisverzekering vergoedt geen beugel voor je kinderen.
-
Ongeveer acht op de tien Nederlanders hebben een tandartsverzekering bij hun zorgverzekering afgesloten. Heb je een slecht gebit, verwacht je hoge kosten of hebben je kinderen een beugel nodig? Dan is een tandartsverzekering waarschijnlijk voordelig. Heb je bijna nooit gaatjes of andere problemen bij een periodieke controle? Dan kan je deze tandartskosten beter zelf betalen.
-
Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van tandheelkundige behandelingen (gedeeltelijk) in de aanvullende verzekering. Andere zorgverzekeraars bieden hiervoor aparte tandverzekeringen aan. Kijk daarom goed in de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering om te zien wat er precies vergoed wordt.
-
Orthodontie wordt alleen in uitzonderlijke gevallen (deels) vanuit de basisverzekering vergoed. Het gaat hierbij om aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige standsproblemen van kaken en/of tanden. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet er vooraf toestemming aan de zorgverzekeraar worden gevraagd. Voor orthodontie in uitzonderlijke gevallen hoeft er geen wettelijke eigen bijdrage betaald te worden. Wel geldt bij deze behandeling het eigen risico (indien de verzekerde ouder dan 18 jaar is).
-
De dekking voor orthodontie kan zowel in een aanvullend als in een tandheelkundig verzekeringspakket opgenomen zijn. De verschillen in vergoedingen tussen deze pakketten zijn fors. Zorgverzekeraars kunnen een maximumbedrag per totale orthodontiebehandeling vergoeden, of er wordt een percentage van alle kosten vergoed. Er zijn ook zorgverzekeraars die de gehele orthodontiebehandeling vergoeden. Vaak is er een leeftijdsgrens, meestal tot 18 jaar, soms tot 22 jaar. Sommige verzekeraars vergoeden alleen orthodontie boven de 18 jaar.
-
De vergoeding van orthodontie van een kind tot 18 jaar kan bij sommige verzekeraars al meeverzekerd zijn als je als ouder zelf uitgebreid aanvullend verzekerd bent. Je kind kan dan veelal gratis meeverzekerd worden in dit uitgebreide aanvullende pakket. Het komt ook voor dat je voor het kind zelf een aanvullende tandartsverzekering moet afsluiten tegen een gereduceerd tarief. Dit alles verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Soms gaat de vergoeding om een vast maximumbedrag per behandeling, bij andere polissen gaat het om een percentage van de kosten en weer andere zorgverzekeraars vergoeden alles. Steeds meer zorgverzekeraars hebben een wachttijd voor orthodontie.
-
Orthodontie bij volwassenen wordt over het algemeen minder uitgebreid vergoed dan bij jongeren. Toch is het vergelijken van de verschillen tussen de verzekeringspakketten hier zeker interessant omdat het verschil in vergoedingen tussen verzekeraars kan oplopen tot meer dan € 1000 per behandeling. Soms gaat het om een vast maximum bedrag per behandeling, bij andere polissen gaat het om een percentage van de kosten en weer andere zorgverzekeraars vergoeden alles. Steeds meer zorgverzekeraars hebben een wachttijd voor orthodontie.
-
Enkele verzekeraars vergoeden orthodontie bij kinderen tot 22 jaar in plaats van tot 18 jaar. De vergoeding binnen deze aanvullende verzekeringen is vaak uitgebreider dan de vergoeding voor orthodontie bij volwassenen.