Afsluiten en opzeggen
-
Je autoverzekering opzeggen is een stuk eenvoudiger dan vroeger. Je kunt je verzekering gewoon per brief opzeggen. Standaard is de looptijd van een schadeverzekering 1 jaar en daarna 1 maand opzegtermijn. Er zijn echter veel diverse verzekeraars die verschillende opzegtermijnen hanteren.
-
Vanaf januari 2010 mogen de verzekeringspapieren ook digitaal verstuurd worden. De wet stelt wel voorwaarden aan zo’n digitale polis. Zo moet er een digitale handtekening op de polis staan, zodat je zeker weet dat het document afkomstig is van je verzekeraar en dat het om een origineel document gaat.
-
De meldcode bestaat uit de vier laatste getallen van het chassisnummer. Deze meldcode heb je nodig als je een autoverzekering afsluit. Je vind de meldcode op de tenaamstelling die je hebt gekregen bij de koop van de auto. Deze is ook te vinden op je kentekencard.
-
Als je een auto langdurig niet gebruikt, b.v. als je een klassieke oldtimer hebt, kun je het kenteken van deze auto schorsen. Je bent dan niet meer verplicht om de auto te verzekeren of voor de APK te laten keuren. Daarnaast hoef je voor de periode dat de auto geschorst is geen wegenbelasting te betalen.
-
In de polisvoorwaarden staat beschreven wat er allemaal gedekt is binnen de afgesloten autoverzekering. Er staat ook beschreven wanneer je niet verzekerd bent. Er staan ook diverse zaken omschreven als b.v. eigen risico en no-claimkorting.
-
Verzekeraars stellen bij het verzekeren van dure auto's als voorwaarde dat deze beveiligd worden. Dit gebeurt in bepaalde alarmklasses, die van Klasse 1 tot en met 5 gaan. Auto’s vanaf bouwjaar 1998 zijn standaard beveiligd met een startonderbreker volgens SCM-klasse 1.
Je kunt de SCM-gecertificeerde beveiligingsklasse van je auto navragen bij je autodealer. Je vindt de beveiligingsklasse soms ook in je autopapieren in de vorm van een certificaat.
Er zijn 3 soorten beveiligingsystemen met een SCM certificaat
- Startonderbreker (klasse 1)
- Alarmsystemen (klasse 2 en 3)
- Voertuig volgsystemen (klasse 4 en 5)